> Dataoplag bij Microsoft in veiliger vaarwater

Het opslaan van gegevens in Europa bij Amerikaanse partijen lijkt in veiliger vaarwater te zijn komen.

De Amerikaanse overheid en Microsoft waren in Amerika in een rechtszaak verwikkeld waarin Microsoft weigerde data van een emailgebruiker aan de overheid af te staan. De data stonden namelijk alleen op een server van Microsoft in Ierland. Microsoft was van mening dat de Amerikaanse overheid daarom geen bevoegdheid had om haar te dwingen de data af te staan.

In eerste instantie verloor Microsoft de zaak maar in hoger beroep kreeg de softwaregigant gelijk. De rechter oordeelde dat de Amerikaanse overheid geen bevoegdheid heeft om gegevens op te vragen die niet binnen de VS staan.

Dit is een belangrijke overwinning voor Microsoft. Zij probeert al enige tijd het vertrouwen in cloud diensten terug te winnen die door de SNA praktijken was uitgehold. Europese partijen die gegevens opslaan bij Microsoft binnen Europa kunnen dan ook opgelucht adem halen.

Deze uitspraak kan andere Amerikaanse cloud aanbieders zoals Google en Amazon een handvat geven om zich te weren tegen opvragingen door de Amerikaanse overheid. Zij moeten de gegevens dan wel alleen in Europa opslaan.

Developed by Structura. Powered by nopCommerce. Copyright 2021 Smith&Doe. Alle rechten voorbehouden.